spi flash programlayıcı

Evet buraya kadar 2 farklı usb-ttl seri adaptörü yaptık. Ama bunları neden yapmıştık. Doğru flash bellekleri yazıp okumak istiyorduk. Bu yazımızda nihayet flash programlayıcıya geldik. Programlayıcımız basit bir devreden (arduino hariç) oluşuyor. Programlama yazılımı olarak linux'ta kolaylıkla yükleyip kullanabileceğiniz flashrom'u kullanıyor. Tahmin ettiğimiz gibi bunun için arduino pro mini'ye frser-duino yüklememiz gerekiyor.

Neden arduino pro mini: çünkü pro mini üzerinde 6 pin ftdi başlığı bulunuyor ve arduinomuzu bu başlıktan 3.3v ie beslediğimiz zaman tabii olarak bu voltajda çalışıyor. Böylelikle flashrom arduino programlayıcı  sayfasında belirtilen voltaj bölücü, hex buffer çipi (4050) vb. ihtiyacımız kalmıyor. Dolayısıyla devremiz çok daha basit.

flashrom ana sayfa: https://www.flashrom.org/Serprog/Arduino_flasher
Eaggle dosyaları
spi flash programayıcı

Flash programlayıcı devre şeması

PCB
Not: Zener diyot yanlışlıkla 5V usb-seri adaptör bağlanırsa ve bu esnada adaptöre flash takılıysa bu flash'ı korumak için.

Ne yazıkki her şey burada bitmiyor programlamanız greken flash 1.8v ise bu adaptöre takmanız halinde flash çipinizi kalıcı olarak kaybedebilirsiniz bunun için spi flash'ın takılacağı yuvaya takılan bir 1.8v adaptör tasarladım:

1.8v adaptör şeması

1.8v adaptör PCB

Evet bu defa smd yerine through-hole (pth) komponentler kullandık.

Yorumlar

  1. Bununla modemimin güncelleme sırasında bozulan hafızasını yeniden programlayabilirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. amiga romları yazar mı bu alet

    YanıtlaSil
  3. Modern bilgisayar, modem, televizyon ve yazıcılar çoğunlukla spi flash kullanıyor. Eski bilgisayarlarda parallel eeprom'lar kullanılıyordu. Amiga'nın romları da sanırım parallel, bunlar için "Arduino parallel eeprom programmer" şeklinde arama yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar