FT230X usb seri adaptörü

Evet, daha önce ch340 tabanlı usb seri adaptör yapmıştık. Şimdi de FT230X tabanlı usb-seri adaptör yapacağız. Bazılarınızın aklına usb-ttl adaptörlerle takıntılı mı olduğum gelebilir: bu nedenle size bir önceki yazımdaki son cümlemi "ch340'ın bir takım eksikleri var" hatırlatacağım.
      Beni elektroniğe çeken ve bu bloğun başlığını atmama neden olan en önemli husus tamir tutkum. Bana göre elektronik aygıtları anlamak kadar onları tamir edebilmek, fonksiyonlarını geliştirebilmek çok eğlenceli. Sanırım buna da "hacking" deniyor (Tabi hacking'in bir de alıştığımız diğer anlamı: bilgisayar korsanlığı var ki bunu kastetmiyorum). Siz de benim gibi tamir ve geliştirmeyi seviyorsanız, bu esnada yazılımın bozarak işe yaramaz hale getirdiğiniz cihazlar olmuştur. Ben çeşitli cihazlarda openwrt denerken açılmaz hale getirdiğim oldu ve bu nedenle üzerindeki flash romu yeniden programamak zorunda kaldım. Tabi bir programlama adaptörünüz yoksa bu oldukça zahmetli bir iş. Ben openwrt kurtarmada belirtilen en basit sistemle - birkaç pil, birkaç direnç ve bilgisayarın paralel portunu kullanarak- 8MB flash'ı güçlükle 7-8 saatte programlamıştım. Bu gün ise bir sonraki yazımızda konuşacağımız arduino tabanlı flash programlayıcı (serprog frserduino firmware) ile çok kısa sürede bu romları programlayabiliyorum. Bu uzun girşten sonra ch340'ın eksikliğine gelelim: gerek ch340 gerekse klon ftdi'ler flashrom kullanırken 2000000 bps hızda arduino ile haberleşiyor ancak flash yazı okurken ki bulk read/write esnasında takılıyorlar. İşe bu nedenle ya orjinal ftdi veya pl230hx tabanlı usb-ttl adaptörleri yada şimdi yapacağımız ft230x tabanlı usb-ttl adaptörü kullanabilirsiniz. Üstelik ch340'ta yaptığımız gibi yine ft230x'in tüm pinlerini çıkarıyoruz. Hatırlatmak isterimki ft230x'te sadece tx, rx, cts ve rts pinleri bulunuyor, bunların dışında çok farklı amaçlar için kullanılabilen (rx ve tx ledi, spi programlama vb.) 4 adet cbus pini var. Bu pcb'mizde bu 4 cbus pini'de kullanılabilir.








FT230X datasheet'ini okuduysanız FT230RL gibi FT230X'te de dahili güç regülatörünün bağlı cihaza 50 mA kadar güç verebildiğini görmüşsünüzdür. Ama ya daha fazla güce ihtiyacınız varsa: işte burada yukarıdaki 1117 3.3v regülatör devreye giriyor. Resimde ftdi başlığı arduino pro mini'ye bağlı yandaki boş header pinleri ise gnd, cbus pinleri ve 3.3v.
      FT230X için pcb yapmak isteyenlere hatırlatayım ft230x'in pin aralığı ch340'a göre oldukça dar ve bu nedenle amatör pcb yapımı daha güç. Ben bu şey çalışmadan önce pin aralarını birkaç kez temizlemek zorunda kaldım.

Merak edenler için işte devre şeması:

işte bu da pcb





pcb'yi tek katlı tamamlayabilmek için tantal kondansatörlerin yerini değiştirdim.









Yorumlar

Popüler Yayınlar